Кадър: Bulgaria ON AIR

От срещата Радев – Путин – Борисов се разбра, че имаме година, за да договорим включването си в "Турски поток". Какво постигна България с двете си посещения в Москва?

"Всеки постигна своето и нищо не постигнаха. Радев отиде с ясна цел за доставки на газ от Русия. Това се смяташе за табу от българските политици. Борисов отиде, за да разруши това искане. Той показа, че правителството не иска директно газ от Русия, а от Турция, през "Турски поток". Това, което единият направи – другият го срина", подчерта бизнесменът Васил Василев.

Според политолога Димитър Димитров, ако целта е била да се размразят 2 проекта – то тя е постигната. Визитите очевидно бяха несъгласувани, добави още той в "Денят ON AIR".  

"Европейската комисия напомни, че са необходими 3 източника за газовия хъб "Балкан". Засега имаме 2. Ако няма хъб – ние сме вън от играта. Не може да сме зависими изцяло от Турция. Дори и да реализираме този проект – ние ще имаме достатъчно газ само за себе си, но не и за европейския пазар", отбеляза Димитров.

Василев защити идеята, че интересът и на България, и на Русия е доставката на газ да бъде директна.

"Няма договорки за доставка на руски газ през "Турски поток". Ние трябва да видим първо нашите интереси. Как да бъдем енергийно независими през следващите години. Европейските ни партньори нищо не могат да кажат за договорките ни с Русия", подчерта той. 

Темата на разговора обхвана и АЕЦ "Белене". Бизнесменът твърди, че проектът ще бъде реализиран и изтъкна, че "Белене" е ключов елемент от Националната ни сигурност.

"Премиерът разглежда "Белене" като фабрика за чорапи, а не ключов елемент за Националната сигурност. Русия предложи да построи и финансира "Белене", така че то да започне да работи, а цената за това да плащаме от продажбата на произведения от електроцентралата ток. Това беше опропастено", обясни Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Има вероятност "Атомстройекспорт" да построи "Белене". Нужно е технологично сътрудничество между производителя на реакторите и този, който ще ги пуска в експлоатация", припомни Димитър Димитров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase