Снимка: архив "Булфото"

Мюсюлмани, мормони и Свидетели на Йехова са подложени на физически атаки, тормоз и заплахи срещу членове на техните общности. Това се казва в частта за България на доклад на Държавния департамент на САЩ, посветен на състоянието на религиозните свободи по света.

Документът отчита и направеното за свободите на малцинствата у нас. В него се припомня, че конституцията ни дава възможност на религиозните групи да изповядват религията си без да се регистрират. Регистрираните религиозни общности пък получават известни ползи, в това число и правото да получават държавно финансиране, да отварят училища и болници, да се ползват от данъчни изключения във връзка с данъците върху собствеността, се казва в доклада, цитиран от БТА.

Още по темата

В него се напомня и че конституцията признава източноправославното християнство за традиционна религия и че законът освобождава Българската православна църква от регистрация.

В доклада се описва делото срещу 13-те регионални мюсюлмански лидери, обвинени в разпространение на салафитски ислям и процеса срещу 14-те ромски мюсюлмани, обвинени в пропагандиране на антидемократична идеология, подстрекаваща към война, и подпомагане на чужди бойци.

От доклада става ясно, че през юни Европейският съд за човешките права е постановил, че правителственият отказ за регистрация на молбата на мюсюлманската общност Ахмадия представлява нарушения на религиозните свободи.

В документа се припомня, че училищата продължават да забраняват носенето на религиозни символи. Малцинствени групи съобщават за нарастващи забрани на местно ниво за разпространение на религиозна литература и спечелване на нови привърженици, се казва още в доклада на Държавния департамент.

В него се цитират представители на мюсюлманската общност, които съобщават за трудност при получаване на разрешителни за строеж на нови места за култ и при реституция на имущество, конфискувано от комунистическия режим.

Протестанти и други малцинствени религиозни групи са сигнализирали за дискриминация от страна на правителствени представители. Еврейски организации пък са изразили безпокойство от неуспеха на правителството да преследва нарастващия антисемитизъм в социалните медии.

Неправителствени организации и малцинствени религиозни групи са изразили безпокойство от предложения за нормативни актове, ограничаващи религиозните дейности, се казва още в документа.

В частта за България се посочва още, че българското правителство е установило позицията на национален координатор за борба срещу антисемитизма и е приело работната дефиниция за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, се казва в частта за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase