Снимка: Bulgaria ON AIR

В разгара на летния сезон все повече се търси къде да похарчим спестените пари тази година и къде да оползотворим отпуската. Някои от хотелите по родното черноморие вече са запълнени от резервации, като през изминалата година България са посетили над 5 милиона туристи.

Как ще изглежда сезон лято 2018 и кои стратегии са най-печеливши? Как да направим туризма в България популярен и през четирите сезона и да привлечем постоянен туристически поток – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air на Константин Занков от Института за анализ и оценка на туризма и мениджъра Виктория Стоева.

"Имаме един проблем през последните години, който е постоянен. Има засилени периоди, в които е пикът на сезона. Това са юли и август. Но "крилата на сезона" са празни. Това не прави един добър летен сезон", сподели Константин Занков.

Въпреки това обаче се забелязва значителен приток на туристи. Зараждат се и нови форми на туризъм, които пътуващите търсят. Така например туристите се ориентират все по-често към селски туризъм или комбинацията море-планина.

"Все по-малко хора използват едновремешните стандартни ваканции от по две седмици. В момента се пътува по-често за по-кратък период от време", коментира Занков.

В сферата на туризма в България обаче има и проблеми. Можем ли да превърнем туристическия поток в постоянен и подготвена ли е хотелската база в страната да приема туристи 365 дни в годината? Ще се изправим ли отново пред липсата на кадри в България?

"И тази година има доста кадри от Молдова и Украйна. И тази година има проблем, но вярвам, че има светлина в тунела. Имаме все повече кадри, които предпочитат да останат в България. Ще има по-дълъг сезон и възможност за по-високо заплащане", споделят още експертите.

Какво още казват те вижте във следващото видео на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase