Снимка: архив Reuters

След 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения. Това обяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мариела Габриел. Тя участва в дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите във Варна.

Габриел обясни, че в ЕС днес много малко хора имат цифрови умения, а все още 169 милиона европейци нямат основни цифрови умения.

"Цифровизацията е част от всекидневието ни и тя променя абсолютно всичко", каза още еврокомисарят, цитирана от БТА. Тя допълни, че цифровизацията носи много ползи в чисто икономически план, защото става въпрос за развиване и на електронна търговия.

Още по темата

"Самата цифровизация има и своята тъмна страна", каза обаче Габриел и уточни, че процесът има много риск от още повече социално изключване.

Според еврокомисарят киберсигурността ще продължава да е повече от актуална, защото при нея не става дума само за лични данни, но и за всичко, което се нарича критична инфраструктура.

"По тази причина е много важно ЕС максимално бързо да финализира тази тема, защото предлагаме нова, силна кибер агенция - ENISA, с повече финансов и човешки ресурс", обясни Мария Габриел.

Тя разказа, че за първи път се предлага и механизъм за координация между държавите членки в случай на широкомащабна атака. Габриел обясни и че се предлага създаването на центрове за изключителни постижения, като в тях ще се инвестира в човешката експертиза.

Еврокомисарят каза, че над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. България е на едно от първите места, като са регистрирани над 200 общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase