Алпинистът Атанас Скатов препполага, че издирваният вече 12 дни Боян Петров е паднал в цепнатитна, атакувайки Шиша Пангма.

"Това е най-вероятното", каза той и допълни: "Има много пукнатини, а пада и много сняг тази година, така ги покрива и не знаеш, че следва пропадане", обясни Скатов версията си защо приятелят му не може да бъде открит от спасителите и шерпите.

"За първи път толкова голяма група провежда спасителна операция, за първи път Китай и Непал имат съвместни действия", посочи алпинистът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Пред bTV пък той обясни, че с Боян са имали уговорка да се видят в подножието на Еверест, тъй като след покоряването на първия си осемхилядник за годината и двамата са планирали да изкачат тази пролет и покрива на света - Еверест.

Само преди дни Атанас Скатов, който по същото време, когато Боян Петров атакува Шиша Пангма, започна своето изкачване на Мо Ойо (8200 м) и го покори.

Скатов е веган и е първият българин, стъпил на този връх, а и първият веган в света, който го е покорил.

Той се надява неговата експедиция да приключи до юни и тогава да се завърне в България.

Късно снощи Скатов написа своето прощално писмо във Facebook, адресирано до големия му приятел Боян Петров.

В него той припомня, че заедно са били на 3 експедиции – през 2015-а изкачили връх Манаслу, а година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме". И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов и не спира: "Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase