Снимка: Bulgaria ON AIR

Резиденция на епископи в древния град Пауталия откриха археолози в Кюстендил. Сградата е построена през II в. и е съществувала докъм VI в.

Според археолозите античното здание е резиденция на епископи, защото е забележително с мащаба и визията си и се намира много близо до епископската базилика.

"Касае се за сграда, която има в централната си част открит вътрешен двор, от който ние разкриваме каменните плочи от настилката, както и вътрешен двор, който е не по-малко от 100 кв.м. Той е ограден от 4-те страни с колони с портици, последвани от различни по функция и големина помещения", разказа пред Bulgaria ON AIR Румен Спасов, ръководител на обекта.

Сградата е откривала впечатляваща гледка. Археолозите са убедени, че находката е изключителна и може да даде добра представа за живота в периода VI в.

В резиденцията е имало работни кабинети, от които е изпращана религиозна кореспонденция към другите части на римската империя. Предвидени са били и специални стаи, в които са посрещани гости.

Според Румен Спасов находката е лежала 1600 г. в земята и "може и сега да се използва за настилка, без да трепне". Сградата е разрушена във втората половина на VI в. по време на славянско-аварските нашествия в балканските провинции на империята, на юг от р. Дунав.

До края на археологическите разкопки пред галерията остават две седмици. След това ще се решава какво ще се прави с откритата сграда.

Находките в Кюстендил, открити през годините, са много, тъй като градът е разположен върху останките от древния град Пауталия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase