Архив: Булфото

Със специална програма и безплатен вход за постоянната хронологична експозиция Националният военноисторически музей /НВИМ/ ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия - 6 май, съобщиха от Министерството на отбраната.

За пръв път на празника посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба "Враг/Приятел", която разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава - Турция, Русия и Германия.

В изложбата са експонати уникати - притежание на царските фамилии и свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения.

Посетителите ще видят фелдмаршалския жезъл на Фердинанд, връчен му от германския кайзер Вилхелм, сабя, подарена на престолонаследника Борис от неговия кръстник - руския император Николай Втори, знака на Временното руско управление и други.

Само на 6 май гостите на музея ще разберат какво е усещането да влезеш в кабините за управление на едни от най-знаковите експонати във външната експозиция, между които изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8, ракетен комплекс 2К 52 Фрог "Луна-М", както и да дегустират характерната за войнишката кухня боб чорба, приготвена от истински военен готвач.

Посетителите ще се насладят на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и на филма "Помни войната 1915-1918. Първа част" с продуцент ВТК и копродуцент НВИМ.

С Ден на отворени врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей в гр. Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 3 години

Войнишка чорба - армия от ..овна! В ЗАПАДНИТЕ армий имат столова с няколко манджи и допълнително на корем! И така са от края на Втората! Тралалария!!!

20

Анонимен

преди 3 години

Като излязох първата отпуска след клетвата и дрешките ми бяха поотеснели да не кажа малки. А и като си наряд даваха надбавки за наряда. Хляба нямаше кой да се занимава да го реже на филии на 4 с ножа и на масата за 4 човека. Хватката беше да се сприателиш с артелчиците и работното в кухната.А някой беше писал за пържолите.Всяка вечер дневалният по щаб хвърчеше с чиниите от столовата до дежурния по щаб и дежурния по поделение. Както се казва лошото се забравя и остават само хубавите моменти.

19

до дедо ти

преди 3 години

пич нещо си противоречиш, за едно и също говорим а ти ми цъкаш минусчета, чети бе човек