Незаконни и опасни легнали полицаи масово затрудняват родните шофьори. Един от елементите за подобряване на пътната безопасност цели 6 години съществува без контрол. Още през 2012 г. е приета наредба, според която трябва да се премахнат всички легнали полицаи, които не са изградени по наредбата и не отговарят на описаните изисквания.

"Има огромен проблем с легналите полицаи и той съществува от много години. Всички свикнаха да спират на пешеходни пътеки, но в същото време те са извън всякакви норми и стандарти. 90% от случаите не са маркирани и осветени", категоричен е автоекспертът и влогър Филип Лазаров - Bri4ka-та в "България сутрин".

Той е на мнение, че вместо да подобряват пътната безопасност, 99% от пешеходните пътеки вредят на шофьорите, а с това поставят под опасност живота на пешеходците.

"Самото препятствие трябва да бъде поставено преди пешеходната пътека, за да може самите шофьори да намалят предварително. Въобще няма пешеходна пътека, която да е еднаква с друга. Всеки си я прави както му скимне за добре", уточни Лазаров.

Пред Bulgaria ON AIR автоекспертът отбеляза, че всички тези легнали полицаи много лесно чупят окачването на автомобила, а някои спортни коли не могат да преодоляват по-високи пешеходни пътеки.

"Трябва да се направят определени параметри за легналите полицаи, които да са валидни за всички. Нужен е конкретен стандарт. Нека управниците да погледнат как се правят нещата в Европа и да го въведат тук, защото е неприемливо", добави още Филип Лазаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase