Кадър: Bulgaria ON AIR

"Смятам, че ние скоро няма да подадем документи за членство в ERM II, защото (на конференцията) нито от една институция (а те много внимателно си подбираха думите) не казаха никакъв срок, никакво намерение, а само се надпреварваха да говорят колко е хубаво да сме в еврозоната, но това не означава, че ще подадем.

Това коментира в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер Николай Василев, който беше модератор на конференцията "България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете", организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев и депутата от ЕНП Ева Майдел, на която взеха участие премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов.

През седмицата стана ясно, че България ще получи от Европейската централна банка пътна карта, която очертава основните етапи на процеса до присъединяването й към валутния механизъм ERM II, или така наречената чакалня на еврозоната.

"Словакия нямаше пътна карта, просто я приеха", коментира Василев. "Нас като не искат да ни приемат, няма какво да ни кажат. Защото ние ще питаме: нашият бюджетен излишък по-лош ли е от този на Словакия? Нашата инфлация има ли проблем – не, няма. Нашият дълг няколко пъти по-нисък ли е от германския? Отговорът е да. И тогава какво друго остава?", коментира Николай Василев в разговор с Милена Милотинова.

Според бившия вицепремиер въпросът не е в пътната карта, въпросът е защо ние все още не подаваме документи за влизането ни в ERM II.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase