Снимка: bTV

Преди година Селима стана донор на бъбрек за своя внук Байрям. Година по-късно обаче се оказва, че тя няма право на инвалидна пенсия, въпреки че е с намалена работоспособност, защото е с един бъбрек.

На 27 март 2017 Байрям и баба му Селима са приети в детската клиника в немския град Тюбинген. Бъбречната трансплантацията е в края на юни заради тежките изследвания на двамата и влошеното състояние на детето. След операцията, при която става донор на внука си, Селима остава в отделението по реанимация една седмица.

Още по темата

"Казаха ми да не работя, да не вдигам тежки работи", казва Селима пред bTV.

След операцията възстановяването е бавно, а болките продължават и сега. Селима казва, че често се умроява, усеща болки в кръста. Кардиолог пък й е казал, че има проблем и със сърцето.

През януари тази година Селима подава документи за ТЕЛК в Стара Загора, а решението излиза в края на март. След разговора с комисията излязла разплакана заради отношението на лекарите.

"Защо не работиш, защо си дошла тук на ТЕЛК да минеш?". Това я попитали лекарите в комисията.

Според ТЕЛК решението жената е с 20% увреждане и няма право на пенсия. Съдбата на всички донори като нея е решена чрез действащата Наредба за медицинска експертиза.

Съгласно наредбата при загуба и отпадане на един бъбрек при здрав друг бъбрек има само 20% намалена степен на работоспособност.

Така, въпреки предписанията на лекарите в Германия, Селима трябва да работи.

Сега живеят със заплатата на мъжа ѝ и инвалидната пенсия на Байрям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase