Снимка: БТА

Президентът Румен Радев смята, че има политици, които водят война с българската държавност.

"За мен това съвсем не е махленски дебат", посочи Радев пред журналисти, попитан дали е утихнало напрежението между институциите или продължава да ескалира.

Още по темата

Задочният спор между президента и вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов избухна след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Цветанов обвини Радев, че предлага становище на КСНС, изводите на което са несъвместими с членството ни в Евросъюза и пакта.

Малко по-късно от "Дондуков 2" разпространиха текста на становище и обвиниха Цветанов в манипулативност. В следващите дни двамата си отправяха различни реплики, а от БСП, които подкрепиха президента, заявиха, че от ГЕРБ опитват да създават интриги.

Според държавния глава се тиражират лъжи в медиите и става дума за режисирана кампания, която не е първата.

"В стремежа си да дискредитират президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България, и то в разгара на европейското председателство. Опитват се да приватизират европейската идея за лични политически цели", добави Радев, цитиран от БТА.

"И колко струват техните евроатлантически клетви, след като деградират армията и заблуждават съюзниците, и какви европейци са тези политици, след като допуснаха корупцията, бедността, несправедливостта да се превърнат във визитка на страната ни, а България да бъде изхвърлена от европейската карта що се касае до свободата на медиите", попита президентът.

"Виждате, че нашата корупция вече се вижда и отвъд океана, чели сте доклада на Държавния департамент на САЩ. И как очакваме да бъдем приети в Шенген и в еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност. Колкото повече се кълнат в евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа", добави в коментар Румен Радев.

На въпрос дали министри са изпълнили заръката на премиера Бойко Борисов да осветлят в президентството теми, за които има съмнения за корупция, Радев отговори, че щом премиерът смята, че някой друг трябва да контролира министрите му, да инициира съответните промени в Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase