Снимка: Министерство на енергетиката

Протестиращи срещу сметките за парно ще участват в работна група за промени, свързани с топлоснабдяването.

Днес енергийният министър Теменужка Петкова се срещна с недоволни граждани, получили високи сметки от "Топлофикация-София" в края на отоплителния сезон.

Още по темата

В срещата участва и заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, съобщиха от министерството.

Оказа се, че през март много софиянци са получили двойни сметки спрямо същия месец на миналата година. Десетки жалби за това са получени при омбудсмана Мая Манолова, а протестите не закъсняха.

Гражданите настояват за промени в Наредбата за топлоснабдяване, след като преди дни тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно. Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

"Ние смятаме, че формулата за дялово разпределение трябва да се промени и разчитаме на вашата експертна помощ за това", каза пред протестиращите министър Петкова.

По думите й в момента експертите от Министерството на енергетиката анализират съдебното решение, за да не се допусне правен вакуум и хаос при окончателното изравняване на сметките в края на отоплителния сезон.

Очаква се протестиращите да излъчат своите представители в работната група, веднага след което тя ще започне същинската си дейност. Целта е промените да бъдат направени преди началото на новия отоплителен сезон.

От "Топлофикация" в столицата пък по-рано заявиха, че сметките са коректни и дори посъветваха потребителите как да изчислят дължимото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase