Снимка: pixabay

Повече от половината българи - 55% не предвиждат почивка това лято. Планове правят 40%, а 5% са тези, които не знаят или все още не са взели решение.

Гърция и Турция са най-предпочитани чуждестранни дестинации за летния отдих. Данните са на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Изследването е проведено сред 1004 души между 30 март и 5 април.

Хората на възраст над 60 години и живеещите в селата са сред тези, които в най-малка степен планират да почиват това лято, което може да се обясни с по-трудната мобилност, финансови причини и здравословно състояние. Съответно най-често планират българите между 18-29 г. и 30-39 г., както и живеещите в София.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка, е липсата на финансови възможности (70%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – тези с висше образование и живеещи в столицата в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Една пета от българите, които не планират отдих, декларират, че не са ходили на почивка през летния сезон от между 5 и 10 години. Висок е процентът и на тези, които заявяват, че не са били във ваканция през лятото повече от 20 години, като това са в най-голяма степен хората над 70 години.

Всеки четвърти от деклариращите, че планират почивка това лято, посочва чужбина като избрана дестинация. За 51% водеща опция е Българското Черноморие, а 13% пък избират почивка в планината. Единствено сред живеещите в София опцията "чужбина" е с лек превес (35%) спрямо опцията да се почива на Черно море (34%).

За планиращите да ходят в чужбина най-предпочитаното място е Гърция (58%), а след това Турция (18%). Близостта на двете ни съседки е едно от възможните обяснения за тези нагласи, както и икономически по-изгодните оферти, които предлагат двете държави. Всеки трети обаче посочва, че основната причина за избора му са по-качествените туристически услуги. Всеки пети пък намира по-добри ценови оферти от тези в България.

Сред планиращите почивка на родното Черноморие категоричен фаворит е южната част - 68%, спрямо едва 19%, които предпочитат Северното Черноморие. Тези данни се обясняват и с факта, че има по-голямо струпване на развита курортна база в южната част на Черноморието ни. Същевременно северните курорти са по-предпочитани от по-възрастните българи като предлагащи повече спокойствие.

63% от българите, които планират почивка, смятат да направят това със семейството им. Малко повече от една четвърт споделят, че ще отидат на почивка това лято с приятели.

Повече от половината българи, които възнамеряват да почиват, започват да търсят оферти за настаняване по-малко от 2 месеца преди самата почивка. Едва 13% търсят оферти за настаняване повече от три месеца преди самата почивка, а 17% стартират тази дейност между 2 и 3 месеца предварително.

За всеки четвърти курортът/ самото място е водещ критерий при плануване на почивката им. Вторият водещ мотив за избор е цената на нощувките – 19%, а наличието на ол инклузив пакети е водещо за избора при 13% от планиращите.

Цената на нощувките е в най-малка степен водеща като мотив за живеещите в София, което е обяснимо с оглед на по-високите доходи в столицата. Други 13% се водят от това да е "тихо и спокойно". Спрямо възрастовите категории се отчита, че "тишината и спокойствието" е основен критерий най-вече при хората над 60 години.

38% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 19%, че става по-лошо място. За близо една трета (27%) от българите няма промяна в условията за летен туризъм у нас.

Близо половината от българите (46%) смятат, че българските туристи в сравнение с чуждестранните не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 37% не споделят това мнение.

Проучването е извършено от изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" и е посветено на нагласите на българите към предстоящия летен туристически сезон. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Теренът на проучването е осъществен между 30 март и 5 април 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase