Снимка: 168 часа

Преди две година чистачката Христина Александрова, която на трети април подгони бягащите от затвора кримки Владимир Пелов и Радослав Колев, щяла да бъде уволнена.

Пред "168 часа" нейни познати разказаха, че през 2015 г. смелата жена я грозяло съкращение, а в малко по-късен етап и уволнение.

Тогавашният началник на софийския затвор Йолант Йорданов обаче се застъпил за нея в критичния момент и тя в крайна сметка останала на работа.

Екип на изданието откри и снима Христина да пие следобедното си кафе преди работа.

Още по темата

От скромност тя отказва да говори, не иска да става известна покрай бягството от миналата седмица.

Преди да започне работа като чистачка, тя е работила дълго време в служебния стол за хранене. Него обаче го закриват и тя става хигиенистка в софийския затвор.

"Никога не се е срамувала от работата си - разказват нейни познати. - Не я е криела, даже напротив - пред всеки казва от какво си изкарва хляба. В нея има едно много силно изразено чувство за справедливост. Винаги повтаря, че добрият човек се познава по това дали отношението му е еднакво както към една обикновена чистачка, така и към най-големия милионер".

По думите им Христина е интелигентна и много възпитана жена, която винаги поздравява хората, които среща, с усмивка на лице. Тя държала изключително много и на семейството си, въпреки че със съпруга й Борислав са разделени и в момента не живеели заедно.

Той от своя страна от дълги години работел като надзирател в затворническото общежитие в Кремиковци. От съжителството си с него имали и две дъщери, които вече били семейни и с деца.

Страхът при Христина, да се покаже пред медиите, дошъл на по-късен етап, когато осъзнала какво е могло да стане, ако се бе изпречила на пътя на двамата пандизчии им и те бяха видели в нея реална опасност, която да възпрепятства тяхното бягство.

В часа на бягството Христина си вземала кафе, както обикновено. Тя изобщо не подозирала на какво малко по-късно ще стане свидетел. Съвсем спокойно излязла от кафенето с чашата в ръка, и тръгнала към входа на затвора. В този момент видяла двама тичащи мъже, които били въоръжени. Единият от тях дори стрелял по постовия на затвора.

"Защо стреляш по човека, бе?!", провикнала се тя към бягащите и тръгнала след тях. Помислила, че така ще видят и реагират и други хора, но това не се случило.

"Махай се!", креснали й Пелов и Колев, който вече девет дни са в неизвестност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase