Снимка: Булфото, архив

Пациенти вероятно ще трябва да доплащат за медицински изделия, тъй като според новия Рамков договор, парите, които Здравната каса ще отпуска за целта, са намалени.

Ако болният се окаже в невъзможност да покрие разходите по лечението си, болниците ще започнат да трупат по-големи дългове, обясни пред Нова тв проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Още по темата

Той даде пример с цената на т.нар. "изкуствено сърце". За него Касата вече ще плаща 133 000 лева, а досега се предвиждали 163 000 лева, което прави около 20% по-малко.

"Изпратили сме писма до всички фирми-доставчици с молба да свалят цените за НЗОК, за да не се стига до вариант болните да доплащат. Дали пациентите ще доплащат за изделията сега зависи само от въпросните компании", каза проф. Начев.

Той поясни, че лечебните заведения имат запас от такива консумативи, но те са били закупени на по-високите цени.

В случай че се наложи с тях да се спасява човешки живот, но болният не е платежоспособен, разходите остават за сметка на болницата.

Около 60% от всички смъртни случаи у нас са заради сърдечни проблеми, припомни проф. Начев.

Според него, ако беше казано по-рано, че НЗОК ще доплаща по-малко лекарите много по-рано са щели да пишат на фирмите и много повече болни са щели да бъдат подложени на интервенции.

"Задължителните здравни осигуровки, които плащаме, не са достатъчни. Предполага се, че с тях трябва да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е необходимо този пакет да се осъвремени. А хората трябва да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги", коментира още проф. Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase