Общ преглед

Комисията по досиетата пусна на сайта си документи от досието на Юлия Кръстева.

Преди дни стана ясно, че световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним "Сабина".

По-късно самата тя отрече тази информация в декларация до френския седмичник "Обс".

Още по темата

"Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичката и писателката от български произход, която живее във Франция от половин век. "Някой иска да ми навреди", настоя тя.

Комисията по досиетата обаче приложи файлове с автентични данни, които сочат, че Юлия Кръстева е била сътрудник на ДС. Документите се съдържат в лично дело – 1 том и в приложение.

Внимателен прочит в тях показва, че пари за работата си тя не е взимала, но пък е наблюдавала българи, живеещи във Франция, както и културни дейци от Париж.

Сред имената, които четем, са тези на: Цветан Тодоров, Блага Димитрова, Вълчо Вангелов, Роман Якобсон, Ролан Барт и др.

От ДС я описват като мила, вежлива и добре образована млада дама, която може да свърши работа, предвид това, че живее във френската столица и е омъжена за френски комунист от богато семейство.

От архивните документи на ДС е видно, че тя активно е сътрудничила на родните власти в рамките на две години, от 1971 до 1973 г.

В досието й са приложени и наколко писма със сведения, както и такива до роднините й в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар