Общ преглед

Комисията по досиетата пусна на сайта си документи от досието на Юлия Кръстева.

Преди дни стана ясно, че световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним "Сабина".

По-късно самата тя отрече тази информация в декларация до френския седмичник "Обс".

Още по темата

"Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичката и писателката от български произход, която живее във Франция от половин век. "Някой иска да ми навреди", настоя тя.

Комисията по досиетата обаче приложи файлове с автентични данни, които сочат, че Юлия Кръстева е била сътрудник на ДС. Документите се съдържат в лично дело – 1 том и в приложение.

Внимателен прочит в тях показва, че пари за работата си тя не е взимала, но пък е наблюдавала българи, живеещи във Франция, както и културни дейци от Париж.

Сред имената, които четем, са тези на: Цветан Тодоров, Блага Димитрова, Вълчо Вангелов, Роман Якобсон, Ролан Барт и др.

От ДС я описват като мила, вежлива и добре образована млада дама, която може да свърши работа, предвид това, че живее във френската столица и е омъжена за френски комунист от богато семейство.

От архивните документи на ДС е видно, че тя активно е сътрудничила на родните власти в рамките на две години, от 1971 до 1973 г.

В досието й са приложени и наколко писма със сведения, както и такива до роднините й в България.

Коментари Напиши коментар

79

да ама не

преди 3 години

Има приложени писма до близките й /откраднати от пощата й/ ,но няма доклади до водещия й офицер от ДС -т.е. някой се е похвалил че е вербувал "агент" за да расте служебно и вероятно да си издейства някоя командировка до Париж ,но всъщност не е направил нищо.

78

Анонимен

преди 3 години

До сланиноваКои документи? Видяхте ли някъде нещо написано от нея или отбелязано в отчетите, че е донасяла устно? Знаете ли дали в момента някой не ви разработва вас и дали нямате направено досие?

77

сланинова

преди 3 години

милата тя не била сабина, а тези документи откъде се взеха-безсрамницца