Снимка: БЧК

Президентът Румен Радев дари кръв и така откри националната пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!", съобщиха от Българския червен кръст.

"Вярвам, че с всяка капка дарена кръв спасяваме живот, но и даряваме човечност. Всеки доброволен кръводарител в България заслужава уважението ни заради избора му да помогне на напълно непознат човек. Доброволно и безвъзмездно дарената кръв е ценност, тя няма цена", каза държавният глава.

Той призова всеки, който може да дари кръв, да се включи в кампанията.

"Приемете личната ми благодарност, че ще дарите живот на човек в беда!", се обърна президентът към всички доброволни кръводарители в България.

Десетки служители на президентската администрация и на НСО са последвали неговата човешка съпричастност към необходимостта от кръв и кръвни продукти за лечението на хиляди нуждаещи се.

На 1 април 2018 г. (неделя), в деня на големия християнски празник Цветница, в цялата страна ще се проведе кръводарителска акция, организирана от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), Министерството на здравеопазването и Българския червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.

С дарителския си акт, Румен Радев стартира Мрежата от добрини на БЧК. Червенокръстката организация посвещава инициативата на 140-годишнината си, чийто патрон е президентът на Република България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase