Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Случаят "Скрипал" е най-лошото, което можеше да се случи на Българското европредседателство. Това коментира политологът Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата

Той очаква българското правителство да продължи с балансираната политика по този случай.

"От нас се очаква да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим съвсем, защото Русия има специфично място в българската народопсихология... Последните години и във вътрешната, и във външната политика България практикува успешно такъв стил на два гласа. Това безспорно е дефект. В последните няколко месеца и години може би България се опитва да превърне това в ефект. В случая "Скрипал" служебното лице, професионалният отговорник, външният министър Екатерина Захариева изрази солидарност, т.е. действа по устав. Политическото лице обаче, така да се каже втората камара на външната ни политика, "по-външният министър" Бойко Борисов каза – "Нека да балансираме". Предполагам, че това ще се опитат да продължат – такава една двойнствена по-мека позиция", коментира политологът.

Според него на практика Борисов се опитва в тази битка Запад – Изток да превърне България от западна страна в центристка страна и да си извоюва правото да държи отворените канали за комуникация към югоизток, североизток, а това е опасна игра. 

Симеонов каза още, че премиерът се опитва да си извоюва правото както е посредник с Турция, да бъде посредник и с Русия.

На днешния Съвет по сигурността към Министерския съвет Първанов очаква гъвкава позиция: "Сега и Борисов, и Радев като тоналност са абсолютно еднакви – те са балансьори. Въпреки че във вътрешен план се карат, във външен план те звучат еднакво".

Във вътрешнополитически план Симеонов смята, че коалицията е стабилна. По думите му колкото по-крехка е коалицията на "Обединени патриоти", толкова по-здрава е голямата коалиция. На Борисов му е по-лесно да менажира едни "насипни патриоти", отколкото да има срещу себе си монолитна позиция, смята експертът.

Първан Симеонов отбеляза още, че напрежението расте в глобален аспект: "Струва ми се, че никога глобален унищожителен конфликт не е бил толкова близо. Вярвам, че заради глобалната икономическа свързаност, заради огромния залог, Западът и Изтокът ще намерят пътища за деескалация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase