Снимка: архив "Булфото"

Електронен индификатор, наречен от спецовете е-ЕГН, ще се монтира в новите лични карти. Той ще осигурява достъп до база данни в интернет, до информацията на здравните и социалните служби, НАП, КАТ, областни и общински администрации. Обхватът постепенно ще се разширява.

Това е една от идеите за защита на личните данни, която ще се разглежда на правителствено заседание във вторник, пише "Труд".

Справките и услугите на гише с хартиени документи няма да изчезнат поне няколко години, защото се смята, че гражданите трябва да имат време, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.

Още по темата

Второто ЕГН ще бъде монтирано в чип, който ще съдържа още два компонента. Освен електронния идентификатор, в него ще има биометричните данни – снимка и пръстов отпечатък, а също и електронен подпис.

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва да заяви изрично, че желае.

Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.

Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние.

При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н.

Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност.
 

Коментари Напиши коментар

122

Дедо Йоцо

преди 5 години

Ееееххх, хубаво си беше 80-те години. Нямаше джендери, предателите не бяха в политиката, а ги стреляха на кльона докато бягаха в посока запад. Ала най- хубав си беше оня зеления паспорт със залепената черно-бяла снимка и релефния печат!!! На 13 стр. онези тъмно синьо-*** имаха точка в средата на 3-ката.... да се знае, че от тях има и по-бледолики, та да не се заблуди милиционера та да набие българче хо хо хо хубави времена бяха, глупав бай Тошо *** са с Лукана.

121

12344

преди 5 години

На каишка не щът ли да ни водят, че само кви ли не глупости добавят

120

Дарина

преди 5 години

Всичко това се прави за пари и манипулиране на хората заради информацията която се знае за всеки един от нас......ЕГН- то. всеки ти го знае... каквото и да плащаш всеки те пита за ЕГН ...а сега и пръстов отпечатък все едно сме престъпници...а защо не просто да има ПИК които да замества ЕГН- то и всичко да става с него...