Снимка: Bulgaria ON AIR

Фра Дяволо, както е един от псевдонимите на талантливия художник, карикатурист и файлетонист Райко Алексиев, е обявен за "Враг на народа" и умира след зверски побой.

Заради карикатури на Сталин губи живота си и оставя съпругата си - актрисата Весела Грънчарова, вдовица с три невръстни момчета. След 9 септември 1944 год. съпругата му е изпратена в лагери.

"Нерадостно е било моето детство. Помня, че приятелки на майка ми от лагерите, селски жени, ме взимаха при тях на село през лятото, за да укрепна със здрава храна. Ние нямахме нищо", спомня си пред Bulgaria ON AIR Алекс Алексиев.

"Райко Алексиев не беше единственият, който беше малтретиран от комунистите. Цялата голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите. Това е нанесло генетически вреди на нашия народ", допълни Алексиев.

"Един карикатурист не може да съществува на друго място освен в страната си. Почти нищо не е останало от неговите карикатури у нас. Ние избягахме от България само с дрехите на гърба си", разказа сина на карикатуриста.

Повече за историята на Райко Алексиев, разказана от неговия син, можете да чуете в неделя от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase