Снимка: архив Reuters

Видео 22.03.2018

Ефектът на времето: Въртим часовника, живакът скача – депресията факт!


Поредна смяна на стрелките ни очаква в края на седмицата. Психиатърът д-р Веселин Герев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че тя е абсолютно вредна, но сама по себе си не води до самоубийства.

Рязката смяна на времето и температурните амплитуди са тези, които по-често ни карат да посегнем на живота си.

"Рязкото повишаване на температурите напъва много главата и кара психиката да работи на много високи обороти", посочи д-р Герев.

Неговата практика през годините показва, че хората, които посягат на живота си в състояние на депресия са много малко. При здрави хора обикновено причината е злоупотреба с наркотици, а при психично болните - при спиране на лекарствата.

"Продават се много мощни психостимуланти, някои са на границата на разрешеното. Могат да предизвикат ядрен взрив в главата на човек. Големият риск е свързан с антидепресантите, които се изписват масово в цял свят. Това е средство, което трябва да те извади от състояние на потиснатост. Когато си в състояние на нервно напрежение то дава по-голям тласък на безпокойството", обясни той.

Д-р Герев отбеляза, че в рисковата група при смяна на времето попадат всички хора, които са взимали високи дози антидепресанти.

"Ще ставате час по-рано, ще идвате на работа час по-рано, ще пиете кафето си час по-рано и ще бъдете неконцентрирани, защото психиката ви е свикнала да спи", подчерта психиатърът относно смяната на часовника.

Коментари Напиши коментар

71

Denko

преди 1 година

Внезапно спиране на антидепресанти може да предизвика сериозни психични разтроиства. Другите мнения са в хипотези граничещи с глупости

70

НОМЕР2

преди 1 година

Глупости! Който се депресира, не му е проблемът ставането! Ако на някой му е криво,че ще става с един час по-рано, да започне да става с две минути по-рано всеки ден в продължение на един месец! С две минути по-ранно ставане ще се депресира ли човек, девилчета?

69

Хамериканеца

преди 1 година

АМи в Америка го смениха преди 2 седмици. Ама нямам време да мисля за времето така че не се стресирах от това. Други са стресовете тука