Снимка: Reuters

Суперкамери срещу нарушители на пътя пуска МВР. Те ще могат да снимат по три коли едновременно и да разпознават номерата им на 150 метра разстояние.

Мощните устройства са 28 на брой и започват да преследват джигитите на пътя.

МВР закупи суперкамерите през 2017 г. за 1,3 млн. лв. Устройствата вече са разпределени по областните дирекции в страната, а униформените са обучени за работа с тях. Те се пренасят в куфар и се слагат край пътя. Засичат нарушители до 600 метра, пише "24 часа".

Още по темата

Новите камери няма да имат нужда от полицаи, които да стоят до тях и да обработват данните ръчно. Униформените само ще ги пазят.

Когато заснеме нарушител, устройството ще изпраща информацията по защитен комуникационен канал в интернет до центъра в Главна дирекция на полицията. След това, отново автоматично, ще се издават фишовете на нарушителите.

Новите камери ще са невидими за радарите на шофьорите, които ги предупреждават, че наблизо има камера за скорост.

28-те нови камери ще работят от - 20 С до +45 С и ще засичат коли, които се движат с до 300 км/ ч.

Освен скоростта новите устройства разпознават и номерата на колите - денем на разстояние 150 м, и нощем на 120 м. 8 часа издържа батерията им, но ще се зареждат на място.

Освен новите 28 камери Пътна полиция има още 148 мобилни и 26 стационарни, като ще се доставят още 56 от преносимите и допълнителни 15 от стационарните. Така устройствата, с които МВР ще записва нарушителите, ще станат общо 273.
 

Коментари Напиши коментар

41

Тиквата

преди 2 години

До Аз
Там и аз карам с над 300, голям кеф е. Затова, купувайте си само Дънлоп Спорт Махх 2, размер 225/45-17 или 225/40-18. Или другия вариант е Йокохама Адван Спорт А105, във същите размери. Това са гумите, пичове, които могат да ви удържат на пътя, при тая скорост!

40

Тиквата

преди 2 години

То вече има антирадари или радар детектори и за тези камери - но все още са доста скъпички. Но нищо, ще падне цената, някои хора ще си купят съответните детекторчета.... да са живи и здрави братята китайци, които яко подбиват цените на електрониката - и пак ще караме като германци. Кого лъжеш - щом мога да стигна до морето за 2 ч 30 мин, защо да стигам за 4?! хайде сега, в 21 век сме! Дайте да се върнем на Ладите и на Москвичите, дето и със тях ставаха колкото искаш катастрофи!

39

Анонимен

преди 2 години

Както правилно отбелязаха доста хора, основното тук е някой да лапне едни пари за едни камери.

Официалната статистика на КАТ показва, че жертвите на пътя заради превишена скорост са 0.2% до 0.4% на годишна база.

Почти всички останали жертви са в резултат на един куп нарушения, за които НИКОЙ НЕ СЛЕДИ.

Камери слагат не на опасните участъци, а където ще максимизират глобите. Следователно, целта на камерите за превишена скорост е попълване на бюджета.