Какво очаквате от една изоставена жена без доходи, без мъж и с две малки деца, попита риторично в "България сутрин" журналистът Нора Стоичкова по повод майката на две близначета, които бяха приети в критично състояние в болница в Пловдив.

По думите ѝ икономическите причини, поради които бедстват българите, водят до "оскотяване", до деградация на личността.

"Давате ли си сметка какво е една жена да няма доходи, да няма подкрепа отникъде и да има две малки деца? От добро ли ги е оставила гладни, от добро ли е започнала да пие?", запита Стоичкова.

Още по темата

3-годишните близнаци вчера бяха приети в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Момченцето е било с мозъчен кръвоизлив, момиченцето с множество синини. И двете деца са недохранени. Освен това по децата бяха забелязани множество наранявания и синини. Разследващите органи ще проверят дали близначетата са били жертва на домашно насилие.

Майка им бе в нетрезво състояние, когато е пристигнала в болницата, заради което бе арестувана за 24 часа, а тази сутрин освободена.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и психологът и бивш зам.-директор на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов.

Той подчерта, че този случай не е единичен и визира статистика, която е отчетена по времето, когато той е бил в длъжност: "Изследване на UNICEF показа, че между 240 и 270 хил. деца у нас живеят в семейства, които реално не са такива, тъй като единият или и двамата родители отсъстват дълготрайно. Те са принудени да изкарват прехраната си някъде другаде", обясни психологът.

Като предложение, което е дадено и тогава, Монов посочи създаването на държавен регистър на всички деца в такова положение в страната, към които да се поднесе подобаващо внимание, тъй като по смисъла на закона те са "деца в риск".

Поради тези условия, в които е поставено българското семейство, Нора Стоичкова подчерта, че малко са случаите, в които нищетата да е направила от някой гений.

"Когато всички са потопени в мизерия, малцина са тези, които се измъкват оттам", отсече тя!

Христо Монов пък заяви, че щом сме стигнали до положението българската майка да попадне в такава ситуация, това означава, че бъдещето на обществото ни не върви на добре.

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 3 години

Питие винаги има кой да те почерпи, но не и да ти помогне за децата...

86

Недоразбрал

преди 3 години

1. Ако децата ви са гладни, ще си купите ли алкохол или ще предпочетете да купите за тях нещо за ядене?2. Някой журналист сетили се да провери дали майката е търсила работа чрез Бюрото по труда?3. В Пловдив никоя жил. сграда ли не търси чистачка за входа? Никоя богата или пък престаряла жена ли не търси лице, което да идва веднъж-два пъти седмично, за да почисти жилището й?

85

Анонимен

преди 3 години

Абсолютно подкрепям, че жената явно е била в депресия и не й е леко, но това, че няма пари и се е алкохолизирала са самоизключващи се неща. Много мразя някой да се жалва, че е зле с прите и да пуши/пие. Като просякините, дето искат 20 стинки за едно кафе. Ами има и по-належащи неща от кафе/цигари/алкохол