Снимка: Кадър Нова тв

Без родител и без пенсия - защо държавата отказва отпускането на персонална пенсия на деца, които са останали полусираци?

Още по темата

"Когато детето остане без един родител, то има право на наследствена или персонална пенсия. Наследствената пенсия се отпуска с оглед на осигурителния стаж на родителя, който е починал. Когато този стаж липсва, детето има право на персонална пенсия. Тук започват абсурдите - тази персонална пенсия трябва да бъде одобрена от общината, а след това трябва да бъде гласувана от Министерски съвет", коментира пред Нова тв адвокат Златина Хаджипанайотова, която губи съпруга си преди година и половина и остава сама с трите си деца. 

"За да може въобще да бъде обсъждана персоналната пенсия на вашето дете, вие трябва да отговаряте на условието доходът ви да е под гарантирания минимален доход, който към днешна дата е 75 лева на човек от семейство на месец. Минималната работна заплата е 510 лева", уточни тя. 

Темата са пенсиите, които държавата отпуска на полусираците, ще бъде повдигната в понеделник от омбудсмана Мая Манолова. Очаква се тя да предложи промени в законодателството, които да облекчат родителите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase