Снимка: Булфото, архив

Дебатът за Истанбулската конвенция е доста сериозен и 86% от хората са чули за нея. Това на практика означава всички.

58% обаче не одобряват България да ратифицира документа срещу само 19%, които я одобряват. Съотношението е приблизително три към едно, сочи изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 2 и 9 февруари.

Още по темата

Останалите 23 на сто от анкетираните се колебаят дали Конвенцията трябва да стане факт или не.

Във всички социални групи обаче преобладава отрицанието, обобщават анализаторите като уточняват, че известно изключение правят привържениците на ГЕРБ, където близо 1/3 приемат конвенцията, а 2/5 я отхвърлят.

Според социолизите едва ли хората са много запознати в детайли с Истанбулската конвенция, но в такива обществени дискусии е важно да се провери най-вече какъв образ се е създал, изводът от проучването е, че общият имидж на конвенцията очевидно е негативен за българите.  

От темите от последните дни явно сериозно се подкрепят най-вече различните типове проверки на съответните контролни органи – проверки на имущество, проверки на кметове, проверките в железниците и т.н.

Така например 78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. 20% обаче смятат, че вече е много късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase