Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Парче торта ли е изкуството, защо младите не четат и ще ходят ли на театър, вместо на чалга концерти... Тези въпроси бистриха депутатите по време на дебата за предложението на социалистите за т. нар. културен чек. То обаче така и няма да види бял свят, тъй като не се стигна до гласуването му, защото изтече времето на пленарното заседание.

С промените в Закона за закрила и развитие на културата от левицата предлагаха всеки гражданин, при навършване на 18 години, да получи електронна карта на стойност 200 лева за посещение на концерти, музикални и театрални постановки, художествени галерии, музеи, както и за закупуването на книги.

Управляващите обаче се противопоставиха, че това не би решило проблема и формирането на отношение към културата трябва да започне в по-ранна възраст чрез образованието и семейството.

Според вносителите на законопроекта предложението насърчава както младите да посещават културни институти, така и развитието на изкуството. Червеният Антон Кутев обясни, че не става въпрос за пари "на ръка", а за компютърна платформа, в която младите да имат право да избират културни мероприятия, които да посетят, а Министерството на културата да плаща за това директно на културните институти. Според левицата идеята би коствала на бюджета максимум около 15 млн. лева, тъй като и не всеки ще използва изцяло предвидените 200 лева. Какви културни събития ще бъдат предлагани пък щяло да бъде в ръцете на министъра на културата и повереното му ведомство.

Социалистите настояха, че основната причина хората да не посещават културни събития е липсата на средства. Друга пречка са липсата на такива събития в региона, където живеят, както и насърчаването от страна на семействата.

Тома Биков от ГЕРБ призна, че законопроектът е добронамерен, но настоя, че той не обхваща достатъчен брой хора. По думите му хората на 16-18 години вече са формирали отношението си към културата и възпитаването в тази насока трябва да минава през образованието. "Да не бъдат лекувани симптомите, а причините за заболяването", настоя Биков.

Депутатът от ГЕРБ допълни и че не трябва да се възпитава нагласата, че ходенето на театър и изкуството е нещо безплатно. Колежката му Диана Саватева допълни, че посещението на културно събитие трябва да е осъзнат процес, а не да се създава усещането за безплатно "парче торта".

Нона Йотова от БСП пък контрира, че тази теза измества целия дебат.

"Лансира се една теза, която измества всичко. Никой няма да гледа безплатно театър, парите ще отиват за труда на моите колеги. Това е една чудесна възможност да се увеличат техните заплати, които са много под социалния минимум. Няма такова нещо, че заради културния чек ще играем без пари", отсече тя.

Патриотите пък се зачудиха и какви мероприятия ще могат да се посещават и дали парите ще отиват за българската култура или за чуждата.

"Дали младите ще отидат на концерт на Лили Иванова или на Цеца Величкович", запита Юлиан Ангелов, а Антон Кутев му отвърна, че министърът на културата е този, който ще реши дали да се слуша чалга или не.

По време на дебата социалистите видяха отказа на управляващите да подкрепи законопроекта като "политическа партизанщина и инатлък", но призоваха да не се бърза с отхвърлянето му.

"Ако главният артист на републиката ви каже, че ще стане, то ще стане", заключи червеният Славчо Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase