Снимка: БТА

Превърнахме се в гробницата на Европа. Купуваме "втора ръка" коли със съмнително качество. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "24 часа".

Той коментира въпроса за данъчните облекчения за собствениците на по-екологични автомобили. Според него ще е много трудно да се намери баланс, тъй като хората с по-ниски доходи притежават по-стари коли. Горанов добави, че се работи по промяна на Закона за местните данъци и такси.

"Пребалансирането на системата би довело до увеличаване на тежестта върху по-евтините и намаляване на тежестта за по-скъпите коли", каза министърът.

Според него има възможност да се увеличи данъкът на превозните средства, които замърсяват повече.

"Това неминуемо ще доведе до увеличение на данъка за нискодоходните групи. Баланса трябва да търсим заедно", каза министърът.

Все пак той припомни, че и в момента автомобили от три категории се ползват с различни облекчения: за тези, отговарящи на екологична норма от Евро 2,3,4,5,6, редуциран е данъкът за коли с катализатори - с 20 до 40%, което се решава от общинския съвет. Освен това притежателите на електромобили не дължат местен данък за тях.

"Възнамерявам съвместно с комисията по бюджет и финанси да предложим в следващите няколко месеца промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), свързани не само с моторните превозни средства, а изцяло с концепцията относно облагането на движимите и недвижими имущества, предмет на облагане по ЗМДТ", обясни Горанов.

Според него облагането, което е в полза на местните бюджети, има нужда от усъвършенстване, тъй като е изостанало и остаряло.

Коментари Напиши коментар

193

Анонимен

преди 6 месеца

Тия толкова са се откъснали от реалния живот, който живеят 90 % от българите, че въобще не могат да си представят каква е възможността на един такъв човек да си купи нова кола. Или знаят и това е просто цинизъм, като на Мария Антоанета "да ядат пасти, като няма хляб".

192

Анонимен

преди 6 месеца

Ако получавахме партийни субсидии, доходите на Горанов и безплатния му апартамент, всички щяхме да караме нови коли.

191

НОвите са ОПАСНИ

преди 1 година

Всички НОВИ автомобили с а снабдени с тежко вредни радиоактивни скенери увреждащи трайно и нелечимо биосферата и земята ни ..НЕ СА ДОПУСТИМИ ЗА Движение..


ЕДинствено безвредни са автомобилите с ГАзови уредби и жълти традиционни фарове.