Снимка: архив, Ройтерс

Социално слаби граждани ще получават до 1,5 кубика безплатна вода на месец.

"Съвместно със социалното министерство ще дефинираме понятието уязвими потребители и ще изработим механизъм за тяхното подпомагане", обясни регионалният министър Николай Нанков пред Дарик.

Той подчерта, че в някои области таванът на социална поносимост е достигнат и там няма да има повишение на цената на водата.

Водоснабдителната и канализационна мрежа в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа – тя е над 90 хил. км под земята, които изискват огромен ресурс за поддръжка, каза още той.

По думите му с новия закон за ВиК, който се инициира, се цели подобряване на модела на управление, качеството на услугата по доставка, отвеждане и пречистване на водата.

Министър Нанков каза още, че с новия закон ще се създаде и подземен кадастър за системите, което ще улесни ремонтните дейности и инвеститорите. В момента под 5% от ВиК мрежата у нас  има кадастър.

Нанков информира, че 65 общини вече са с приети Общи устройствени планове. 119 общини в момента са в етап на разработване, като през 2018 г. за тази дейност МРРБ е осигурило 4.1 млн.лв. За догодина ще бъдат предвидени нови 6 млн.лв., за да може всички 265 общини да изготвят общите си устройствени планове. "Това е устройствена защита, защото аман от хаотично застрояване", коментира министърът.

Министърът отбеляза, че след въвеждане на тол системата се очакват приходи от над 1 млрд. лв. годишно, които могат да се изразходват само за ремонт и строителство на пътища.

"В момента събираме 350 млн.лв. от винетки, като едва 103 млн.лв. идват от товарни коли, а останалата сума се събира от леките автомобили. Почти няма страна в света, в която леките коли да плащат повече. Сега обръщаме тази логика, ще се възползваме и от геостратегическото положение на България, защото транзитният трафик ще заплаща повече", обясни Николай Нанков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase