Снимка: Reuters, архив

Близо 4 милиона лева за последното четиримесечие на миналата година дължат здравното министерство и НЗОК на лекарите от извънболничната помощ за разликата между нормалната потребителска такса и намалената такса, плащана от пенсионерите. Това съобщи пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Още по темата
"Това създава напрежение сред моите колеги, което мога да твърдя, че в последните дни особено започва да нараства, така ескалира, което не е добре. Винаги съм твърдял, че за да бъдат добре пациентите, трябва да бъдат добре лекарите", коментира той.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изпратило писмо до здравния министър Кирил Ананиев. В него се казва, че идентична е ситуацията с дължимите суми по Национални програми за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка и ротавирусните инфекции.

По повод писмото на Сдружението на общопрактикуващите лекари, че не са им преведени за последните 4 месеца разлики от потребителската такса за пенсионер, от Министерството на здравеопазването съобщиха, че са превели към Здравната каса всички заявени трансфери за потребителската такса при общопрактикуващите лекари до ноември миналата година.

Общите трансфери към касата са 24 млн. лева, като за доплащане на разликата в потребителската такса за пенсионерите сумата е 15 400 млн. лева.

Министерството е направило и всички трансфери за ваксини за рак на маточната шийка  и за лечение на ротавирусните гастроентерити.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase