Снимка: Reuters, архив

Близо 4 милиона лева за последното четиримесечие на миналата година дължат здравното министерство и НЗОК на лекарите от извънболничната помощ за разликата между нормалната потребителска такса и намалената такса, плащана от пенсионерите. Това съобщи пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Още по темата
"Това създава напрежение сред моите колеги, което мога да твърдя, че в последните дни особено започва да нараства, така ескалира, което не е добре. Винаги съм твърдял, че за да бъдат добре пациентите, трябва да бъдат добре лекарите", коментира той.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изпратило писмо до здравния министър Кирил Ананиев. В него се казва, че идентична е ситуацията с дължимите суми по Национални програми за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка и ротавирусните инфекции.

По повод писмото на Сдружението на общопрактикуващите лекари, че не са им преведени за последните 4 месеца разлики от потребителската такса за пенсионер, от Министерството на здравеопазването съобщиха, че са превели към Здравната каса всички заявени трансфери за потребителската такса при общопрактикуващите лекари до ноември миналата година.

Общите трансфери към касата са 24 млн. лева, като за доплащане на разликата в потребителската такса за пенсионерите сумата е 15 400 млн. лева.

Министерството е направило и всички трансфери за ваксини за рак на маточната шийка  и за лечение на ротавирусните гастроентерити.

 

Коментари Напиши коментар

41

jordan

преди 4 години

Аз до сега не съм получил нито една касова бележка за платена потребителска такса при лекаря. Поставили са една метална кутийка на бюрото на очебийно място и това е. Ако през деня минат поне 25 човека и платят тази такса (до сега 4.60 лв., а искат сега да стане 5.10 лв) това прави 115 лв. и за тях не се плаща данък. Това си е чист доход. за един месец това прави само от такси - 2650 лв. като за тази сума не плащат нито стотинка данък. Това ако не е сива икономика здраве му кажи

40

Анонимен

преди 4 години

От здравната каса даси гласуват никакви премеи а да се издължават навреме към личните лекари.Това е моето мнение,а не да търсят вината в пенсионерите, идва и тяхният ред да се пенсионират?

39

Тиквата

преди 4 години

Естествено, че пенсионерите са виновни.Те са лошия материал !