Снимка: архив, БулФото

Искането на БСП да се наложи мораторум за издаване на лицензи за нови болници, докато националната здравна карта не стане факт, удари на камък.

Въпреки настояването на социалистите, мнозинството в парламента не прие тяхното предложение.

Според левицата това беше единственият начин да се спаси общинското здравеопазване, но управляващите бяха категорични, че това е просто опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването.

Червеният Георги Йорданов призова мнозинството да подкрепи мораториума, защото когато заработи новата здравна карта, ще се наложи да се режат легла.

"Исканията сега са за откриване на нови болници само в градовете, където и без това са твърде много", настоя той.

Социалистите смятат, че хаотичното раздаване на разрешения за болници води до диспропорция на възможностите за достъп на хората до лечение от различните региони.

Илиян Тимчев от БСП коментира, че 20 общински болници вече са затворили врати, а именно те са в основата на здравеопазването, защото пациентът първо търси лечение там, чак след това отива в частна болница, ако има възможност или в голяма републиканска болница.

Шефката на здравната комисия в НС Даниела Дариткова от ГЕРБ обаче предупреди, че мораториумът може лесно да се атакува в съда, което означава дълги процедури и неясноти през това време.

Според Георги Йорданов този аргумент е абсурден, защото всеки нормативен акт може да се оспори пред Темида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase