Снимка: Булфото

Не бих казал, че капацитетът на МВР пада. В условията, в които работим, колегите се справят повече от добре, обяви главният секретар на МВР Младен Маринов в интервю за предаването „Тази неделя” по bTV.

Още по темата
По думите му, увеличаването на заплатите е част от реформата в сектора. "МВР е система, която ежедневно, ежечасно, ежеминутно работи. Много е трудно такава система да се реформира", предупреди полицай №1 у нас. Той призна, че в системата на МВР има много какво да се направи по отношение на условията на труд, техническото обезпечаване, униформите на служителите и средствата за лична защита, както и за заплащането и мотивацията за израстване в служебната кариера.

Главният секретар на МВР посочи, че не разглежда извършените убийства в началото на българското европредседателство като координиран опит да се дискредитира България.

Маринов подчерта, че са предприети всички мерки, за да бъде задържан българинът, живеещ в чужбина, който е подал фалшивите заплахи за бомба на летището в София, НДК и Народното събрание. 

"Има данни, че лицето не е в най-добро психологическо състояние. Анализът на разговорите ни дава основание да смятаме, че това не е нормално поведение", подчерта главсекът на МВР.

Той изрази надежда, че скоро ще се стигне до развръзка по случая със стрелбата срещу началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Ивайло Стаменов Цветков, който почина в болница близо месец след покушението срещу него.

"Когато се стреля по държавни служители, които са на високо ниво в йерархията, това означава, че някой някъде е притиснат и държавата е свършила работа по отношение на хора, които искат да изкарат лесни печалби, но са осветени и техният канал е бил прекъснат. Да, ще е лош сигнал, ако не разкрием извършителя, не по-маловажен е поръчителят", подчерта Младен Маринов.

Той коментира и другите два знакови случая на убийства в началото на годината. По думите на главния секретар на МВР не може да се изключи версията, че убийството на бизнесмена Петър Христов е отмъщение за това, че той е помогнал за разкриването на "Наглите". "Работим по всички версии, които криминалистите са издигнали", категоричен беше Маринов.

Той коментира също, че самоубилият се Росен Ангелов, когото полицията посочи като извършител на жестокото шесторно убийство в Нови Искър, е искал да заличи съвсем съзнателно всички възможни следи, които водят към него, след като е убил Кети.

"От разследването имаме информация, че тя е избягвала срещи с него. Росен ѝ е предал нейни неща чрез посредник. На 31 декември срещата между тях е протекла много бързо. Най-вероятно Кети е тръгнала да бяга, тъй като е убита в гръб с 3 куршума и още един контролен изстрел в главата. Той е искал да заличи съвсем съзнателно всички възможни следи, които водят към него", обясни Младен Маринов.

Той бе категоричен, че убийството на жената не е станало на мястото, където е открит трупа й. Вероятно след като е извършил убийството на Кети, Росен се е върнал в помещението, което е обитавал, преоблякъл се е и след това е планирал действията по отношение на семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase