Снимка: Архив, Булфото

Институтът по пътна безопасност предлага на държавата мерки за справяне с високата смъртност при пътнотранспортни произшествия.

"Освен че предлагаме анализ на проблемите, ние даваме и конкретни решения. Едното от тях е методология, с която да се подобри безопасността на пешеходните пътеки, също така промяна в санкциите за нарушенията на шофьорите, обособяване на термин като "системен нарушител" и др.", изброи експертът Диана Русинова пред Bulgaria ON AIR.

"Ние предлагаме решение на всички проблеми, свързани с транспортната безопасност. Вече сме над 140 души. Колкото повече хора са ангажирани с този казус, колкото повече се чува нашият глас, толкова вариантите, които предлагаме, ще се взимат под въпрос", допълни тя.

Диана Русинова коментира и реорганизацията в столицата след поемането на европредседателството, което доведе до притесненията, че ще се образуват задръствания в засегнатите участъци, през които ще преминават евроделегатите.

Според експерта реорганизацията е необходима от гледна точка безопасността на гостите.

"Проблемът обаче е, че извън обезопасения периметър, от Столичната община и МВР никой не се е погрижил да се осигури нормалното функциониране на града", подчерта Русинова.

По думите ѝ вече е трябвало да влезе в употреба системата за контрол на трафика, която да покаже възможностите, чрез които да се избегнат задръствания в столицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase