Снимка: Reuters

Банкоматите ще бъдат заредени с около половин милиард лева по време на почивните дни по Коледа и Нова година. Родните трезори уверяват клиентите си, че са създали стриктна организация с екипи, които ще зареждат периодично машините и ще следят наличностите по време на празниците.

Според данни на Българската народна банка (БНБ) към средата на годината в страната има 5827 ATM устройства

Всеки един банкомат ще бъде напълнен с около 100 бона, а машините, от които освен да се тегли може и да се внася, ще бъдат заредени със 75-80 хил. лева. Така, ако сметнем общия брой на АТМ-те по максималната възможна сума, се оказва, че близо 580 хил. лева ще бъдат на разположение на обществото, пресмята "Монитор".

"Нормално е в края на годината да има завишен брой тегления и плащания, тъй като това е времето, в което хората се готвят да посрещнат празниците. Наличието на повече почивни дни също е предпоставка за увеличаване на трансакциите. Подготвени сме да обслужим увеличения обем трансакции“, казаха от една от банките пред "Монитор".

От друга банкова институция пък заявиха, че е създадена организация за бързо отстраняване на технически неизправности по банкоматите и своевременно зареждане в зависимост от оборотите на теглене.

Трезорът дори пазел исторически данни за необходимите обороти по време на празници, както и кои дни и банкомати са по-натоварени и на база на анализа на тези данни ще бъдат предотвратени всякакви проблеми и неудобства за клиентите.

Освен с пари в брой сънародниците ни ще пазаруват и с кредитни и дебитни карти, което пък е допълнително улеснение, ако не сме имали време да си изтеглим кеш. Проблем е обаче, когато даден търговец не разполага с ПОС терминал и задължително трябва да му платим с традиционните банкноти.

По време на миналогодишния празничен декември максималната стойност за разплащане през системата за брутен сетълмент в реално време RINGS в заявка на участник за сетълмент е била за 22,4 млн. лева, а минималната дебитна позиция на банков клиент в заявка за сетълмент е бил на стойност 1,86 лева.

RINGS е платежна система за брутен сетълмент в реално време, организирана и поддържана от БНБ. През нея се обработват само плащания в национална валута и всички плащания на стойност на или над 100 000 лв., плащания на клиенти на банките без ограничение в размера, ако са инициирани към системата по желание на банковия клиент, както и плащания въз основа на заявки за сетълмент и по сделки с ценни книжа. През последния месец на миналата година обработените плащания през RINGS са 90 129 броя, показват данните на централната банка.

Среднодневната бройка на плащанията за периода възлиза на 4292, като на 23 декември през платежната системата са минали пиковите 6610 трансакции.

Стойността на обработените плащания е над 54 млрд. лева, като среднодневната стойност на периода е 2,5 млрд. лева. Най-много обработени плащания са минали през системата за брутен сетълмент в реално време във времето от 8 до 12 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase