Снимка: Bulgaria ON AIR

Винетките за следващата година са вече на пазара. В търговската мрежа се продават 2 милиона стикера, като до края на януари трябва да станат 5 милиона. За първи път те ще важат от датата на купуването им, а не до края на януари, както беше досега.

Въвежда се и нова тримесечна винетка, която ще струва 54 лева. Тя ще е улеснение основно за хората, които ползват годишния си отпуск в България, но не живеят тук.

И тази година цената на стикерите за леки коли остава непроменена. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната - 15 лв.

Почти 350 милиона лева ще влязат в хазната от продадените винетки за 2017 г., което е с над 30 милиона повече от миналата.

Новите винетки идват с нова защитна нанотехнология. Тя позволява буквите и цифрите на стикера да сменят местата си при наблюдение от различен ъгъл. Затова по-добре не опитвайте да си правите фалшива винетка. През изминаващата година няма засечени фалшиви винетки.

Глобата за шофиране без стикер е 300 лева. Това ще са последните винетки, защото от 2019 г. трябва да заработи ТОЛ-системата, съобщи Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase