Снимка: архив, Булфото

До средата на 2018 г. държавата ще преброи компютърното и информационното оборудване в администрацията и ще го опише в специален регистър. Така ще стане ясно какви средства са изразходвани за електронно управление до момента и какво липсва, за да може то да заработи ефективно, пише "Сега".

Наскоро анализ на Българската стопанска камара показа, че за електронно управление у нас през последните 15 г. са похарчени над 2 млрд. лв., но въпреки това то е частично. В резултат на това все още отделните държавни и общински ведомства, за да предоставят услуги на граждани и фирми, изискват представянето на над 5000 различни документа на хартия, вместо да обменят електронно информация помежду си.

Още по темата

Инвентаризацията ще започне през февруари и е финансирана от ЕС с 2.061 млн. лв. Още 363 700 лв. са осигурени от националния бюджет. Това съобщиха от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), които вчера дадоха старт на проекта.

Предстои агенцията да избере фирмата изпълнител, която ще влезе в общо 576 централни, областни и общински ведомства, за да опише хардуера, софтуера, сървърите, лицензите и всичко, свързано с информационните и комуникационни технологии.

"Не става въпрос само за счетоводна инвентаризация, а и да се направи оценка кое върши работа и кое трябва да бъде подменено. Може да се окаже, че разходите за поддържане на стари устройства са по-големи от закупуването на нови. Ще се анализира и сигурността на системите", обясни Николай Модев от ДАЕУ.

Идеята е регистърът на информационните ресурси на администрацията да се поддържа постоянно актуален. Всяка администрация ще бъде задължена да попълва регистъра при получаване на ново оборудване и да следи за съвместимостта на системите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase