Снимка: flickr

Над 124 000 са оръжията, които държат физически лица с цел самоотбрана, като сред тях няма регистрирани ловци, съобщи зам.-главният прокурор Ася Петрова.

"Държането на оръжие за самоотбрана е крайна мярка", заяви Петрова и допълни, че след проверки над 6 хиляди оръжия са иззети.

Още по темата

По думите й в последните две години е установен неефективен контрол на МВР на разрешителните за носене на оръжия.

"Имаше стотици разрешителни с изтекъл срок. Общият брой на оръжията в страната с разрешително е над 340 000", съобщи тя пред Нова тв.

По думите й липсва единен електронен регистър, в който да фигурират разрешителните за носене на оръжия. Това пък пречи на работата на МВР по контрол на притежателите на оръжие.

По отношение на проверките на язовирите у нас, зам.-главният прокурор каза, че има и нови сигнали от граждани, които се притесняват за живота си и настояват прокуратурата да вземе мерки и да окаже натиск върху контролните органи.

Ася Петрова каза, че е удовлетворена от финала на делото Килърите. По думите й присъдата е доживотна е без право на замяна, което слага окончателен край на делото.

На въпрос дали наистина прокуратурата проверява "Мис България" 2017 Тамара Георгиева, Петрова каза, че има депозиран сигнал във Върховната касационна прокуратура.

Сигналът е депозиран от Николай Бареков във връзка с провеждането на конкурса и според закона трябва да бъде проверен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase