Снимка: архив, Ройтерс

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за българската армия ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети.

Още по темата

Остават вариантите за американските F-16 и шведските "Грипен". Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР. Темата е била обсъдена с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 милиарда лева.

В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" F-16, но и за нови самолети F-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка, обясни зам.-министърът.

След като бъде утвърден от Народното събрание проектът за инвестиционен разход, ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените "изисквания за предложение". Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава, каза още Запрянов.

Заради недостига на кадри за армията Министерството на отбраната започва програма за връщане на офицери, които са били съкратени през последните 10 години. Започва и значително увеличение на приема на курсанти. Дисбалансът с окомплектоването на кадрите става критичен за боеспособността на армията, заяви заместник-министърът.

По думите му най-голяма е нуждата в сухопътните войски, като в бойните формирования тази нужда става вече критична.

Когато недокомплектът с офицерски кадри в едно формирование надхвърли 20%, вече нещата са сериозни.

Освен увеличението на заплатите трябва да се разшири социалният пакет и да започне изграждането на жилища в райони с отпаднала необходимост за армията, посочи заместник-министърът.

Коментари Напиши коментар

54

Благоев

преди 1 година

Нови F-16 не може да си купим, защото са спрени от производство (вече правят F -35,миришат ни краката за него)! Грипен е идеален за *** като нас! Има евтина поддръжка, оперира от малки летища и пътища,(става за патрулиране и партизанска война ,каквато единствено можем да водим на своя територия с тази армия)! За Ефките ни натискат, защото от нас се иска да участваме в задгранични мисии!Само че,нашите пилоти, като нямат летателни часове да ни ги подарят тези самолети, пак не става!

53

Румен

преди 1 година

Най-много ми хареса ,че армията ще строи жилища!

От една страна пълно само с командващи,а няма войници...от друга страна ще стоят жилища?
През коя фирма ще минават парите,материалите?
Строителни войски ли ще има пак?
Министъра защо не се изходи по темата и той?
Щеше да връща казармата! КВО СТАНА?

52

До 41

преди 1 година

Проблем е да купим Грипен, защото Швеция е неутрална държава не са в НАТО и не слушат Вашингтон. За това ще F16 ама дали нов или стар е въпроса. Аз не разбрах защо не искаха оферта от французите, техните самолети владеят небето над цяла северна Африка