Снимка: БТА, архив

Общо 889 249 румънски туристи са посетили България за първите девет месеца на тази година. Това е увеличение с 1,1 процента спрямо същия период на миналата година, коментира в Русе Ивайло Маринов - първи секретар и търговски аташе в посолството на България в Румъния.

Все още няма данни колко румънски туристи се очаква да посетят зимните ни курорти. Наскоро обаче е приключило туристическото изложение за зимен туризъм в Букурещ, като според българските туроператори заявките са много добри и при всички има увеличение, предаде БТА.

По думите на Маринов, освен в туризма, ръст се наблюдава и в износа, и във вноса между двете държави, като надеждите са стокообменът през тази година да надхвърли 4 млрд. евро.

Между България и Румъния се обменят предимно стоки в сферата на машиностроенето, петролни, селскостопански и хранителни продукти.

Маринов участва в Русенския университет в регионалната среща "Кариера в Румъния", организирана от Двустранната търговска камара България-Румъния.

По време на форума седем румънски фирми, свързани с IT сектора, с производство на опаковки, медицина, аутсорсинг, бяха обявили повече от 20 свободни работни места за български специалисти.

Дору Драгомир - президент на Двустранната търговска камара България-Румъния, съобщи, че идната година предстои организирането на подобно събитие в Румъния, на което български предприемачи ще предлагат работа на местни специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase