Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Не минавайте границата, защото влизате в процес, който не познавате, заяви каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на срещата му с протестиращите пожарникари, предаде "Фокус".

Радев посочи, че има съвет за социално партньорство и би попитал всичко това не е ли говорено там. По думите му преговори за възнаграждения са правени.

Още по темата
"Вие ми казвате, че от 1 януари искате минимум 15% увеличение. Успяхме да се преборим и да направим така, че целият сектор да получи някаква подкрепа. За нас отделиха 55 млн. лв., 100 млн. лв. са Министерството на отбраната", заяви Радев. Според него за пожарната през последните 7 години са дадени 300 млн. лв., а сега има договори за 100 млн. лв.

По думите на президента на синдиката Венцислав Станков предвижданото увеличение на заплатите на служителите в МВР с 5 процента от 1 януари 2018 г. е крайно неудовлетворително.

"Ние искаме увеличението да е минимум 15 процента", подчерта Станков.

България е на първо място по брой на пожарникари на глава от населението в Европа, трябва да ги намалим и да увеличим доброволните отряди, каза в разговор с протестиращите министърът.

Радев обясни, че професионалното ръководство му е обяснило, че закриват 12-те пожарникарски служби заради това, че в екипите трябва да има по 3-ма служители. Силовият министър бе категоричен, че синдикатите не бива да се интересуват от управленските решения.

"Не минавайте границата, защото влизате в процес, който не познавате. Забраних назначението всички, които не са на терен или с полицейски правомощия да не бъдат назначавани. Пищят тук, много искат, обаче няма да стане. 1050 човека вече сме назначили, само 200 са напуснали. Ще назначаваме тези действащите на терен, докато стане онзи структурно-функционален модел", заяви той.

Синдикатите обаче отговориха, че не вярват на ръководството на ПБЗН. Според тях министъра на вътрешните работи е подведен с това, че в България има най-много пожарникари на глава от населението в Европа. Синдикатите отново му предадоха папката с исканията си относно възнагражденията, осигуряването на финансов ресурс за структурите. Те го призоваха да вземе политическото адекватно решение да не съкращава тези 12 структури на ПБЗН. Инж. Венцислав Станков отново подчерта, че Валентин Радев е подведен и че загубите от пожари ще нараснат значително.

От своя страна Валентин Радев заяви, че предполага, че синдикатите не виждат цялата картина. "Опитвам се да ви кажа моята логика. Аз вярвам на това ръководство. Ако считате, че всички те не са прави, дайте да ви слагаме вас и да ги махаме тях. Защо не е станало това досега питам аз? Цялата информация стига до мен и ви я казвам в момента. МВР не е само пожарна, трябва да намерим баланса. Бях на Кресна и видях какво правите – чудеса от геройство, но има полицаи, "Гранична полиция" и ред други неща. Министърът трябва да гледа за всичките си деца – това се опитвам да направя. 55 млн. лв. – вие ще кажете на кой 15%, на кой 5%, на кой 1% увеличение на заплатите", каза още Валентин Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase