Снимка: Български антарктически институт

Общ преглед

България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент, смята директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

По думите му континентът е един от най-богатите на полезни изкопаеми континенти. Българската полярна база се намира на Антарктическия полуостров, който е продължение на Андите, а най-дългата планинска верига е изключително богата на мед, злато и сребро.

"Доказано е, че в шелфовите морета има големи залежи на нефт и газ, а в другите планински вериги има огнища на много ценни суровини“, каза проф. Пимпирев в интервю пред "Фокус".

Той обясни, че в момента Антарктическият договор и 29-те консултативни страни, сред които е и България, са наложили мораториум върху експлоатацията на тези полезни изкопаеми.

"Въпреки това, когато дадена ценна суровина, която е изключително нужна за прогреса на човечеството, се изчерпа на другите континенти, неминуемо ще се опре до това да се използват залежите от Антарктида“, обясни още той.

"Континентът е и най-големият резервоар на сладка вода в света. А с последните изменения на климата има вероятност да дойде момент, в който водата ще се окаже най-ценното богатство на човечеството, защото без нея хората ще загинем само след три дни. Така че Антарктида крие много големи природни богатства и България ще участва в тяхното разпределение в бъдеще“, обобщи професорът.

По думите му останалите континенти са много познати, защото са изследвани повече от 500 години, а Антарктида - само от 200 г.

"Има още много тайни, които се крият под ледената покривка на този континент, която на места достига до 5 км. А е доказано с геофизични методи, че под този 5-киломентров леден щит (който се е образувал за около 1 млн. години) се намират сладководни езера. Очаква се, че там могат да бъдат намерени и микроорганизми и организми на възраст от 1 млн. години, което може да се окаже един истински бум в представите ни за света“, каза той.

Пред българските полярници тази година са се открили много трудности с транспорта. Декември месец отново заминава наша експедиция за Антарктида, но българските учени ще бъдат принудени да стигнат до базата с платноходка. България няма собствена логистика и разчита да стигне до остров Ливингстън, където се намира полярната ни база, с кораби на други държави, обясни Пимпирев.

"Вече четвърт век получаваме безкористната помощ на испанците, които са ни съседи по база на Антарктида и имат научно-изследователски кораби. Но тази година има проблем с техния основен кораб "Есперидес“, с който бяхме си начертали график през декември да стигнем до базата и да я открием за научни изследвания през новия полярен сезон, но се получи така, че корабът ще стигне чак януари“, каза изследователят и обясни, че това ги е принудило да търсят друг превоз.

А предстоящата 26-та експедиция  е първата, която ще работи по Националната полярна програма, приета с решение на Министерски съвет.

"Българските полярници отиваме на континента да изпълняваме задача, възложена ни от правителството. Там ще бъдем учени геолози, геофизици, биолози, които ще работим по проекти заедно с наши чуждестранни колеги", каза той.

За пътуването си до Антарктида българите ще използват бразилските военни самолети "Херкулес" като транспорт до остров Кинг Джордж. Но проблемът е предвиждането оттам до остров Ливингстън.

"Само преди няколко дни успяхме да се свържем с един австралийски кораб, който е ветроходна яхта. Тя може да вози само 9 души и стига до Антарктида на платна, което е рисковано мероприятие. Но ако не намерим никакъв друг начин, нашите полярници ще се доберат до базата с тази ветроходна яхта, за която трябва да заплатим и доста прилична сума. За да върви нашата Национална антарктическа програма и научните ни проекти, ще бъдем принудени да стигнем до базата с платноходка в ледените води на южния океан“, каза проф. Пимпирев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар