Снимка: Reuters

Намерението на правителството да увеличи заплатите в повечето бюджетни сектори е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той потвърди намерението на синдикатите да обсъдят стачни действия за по-високи доходи и цитира данни, според които успоредно с ръста на заплатите расте и броят на работещите бедни.

Финансовият министър вече обяви, че кабинетът планира да отпусне 700 млн. лв. в повече за всички бюджетни сектори за догодина. Пари щяло да има за служителите в МВР, в отбраната, образованието, за пътища и др.

"Въпреки че расте заплатата, работещите бедни също растат - все повече хора се трудят, но остават бедни, а трудът трябва да те вади от капана на бедността", обясни Димитров. Той цитира данни от последните няколко тримесечия, които сочат, че делът на работещите бедни се е увеличил от 7, 8 на сто на 11, 6 на сто.

Още по темата

Синдикатите са с нагласата да протестират и срещу лидерите на работодателските организации. Пламен Димитров се възмути, че те атакуват не само добавката за стаж, но и всички добавки в Кодекса на труда и нарече това скандално.

"Кадрите са проблемът на България и около това трябва да са дебатите, а не за отнемането на добавките, каза още Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Синдикалният лидер обясни, че на пазара на труда най-устойчиви са хората над 45 години. Най-мобилни са по-младите, които напускат държавата. Те са и по-голямата част от тези 33-35 хиляди души, които всяка година изтичат от пазара на труда в България.

"Тези над 45 години имат т.нар. клас прослужено време и ако искаме да не ги бутаме и те да отидат навън, не трябва да се маха добавката" категоричен е лидерът на КНСБ.

Димитров разкритикува обещаното увеличение на заплатите със 700 млн. лв. Според него за да се вдигнат достойно възнагражденията са нужни 920 милиона лева.

"В левове равностойността е около 100 и малко повече. В някои сфери като домовете за възрастни хора, за хора с увреждания заплатите са изключително ниски - под 500 лева и там увеличението трябва да е по-голямо", обясни още синдикалистът.

Националните стачни комитети на двата синдиката днес се събират по темата за доходите.

"Ние не искаме да дестабилизираме икономиката, защото тя в момента върви нагоре, нито искаме да дестабилизираме политическата среда, защото тя обуславя растежа и ни е важна от гледна точка на европредседателството, но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи", беше категоричен президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase