Темата за премахване на добавката за прослужено време отпадна от дневния ред на тристранката, след като вицепремиерът Валери Симеонов се съобрази с искането на КТ "Подкрепа" тази точка да се отложи заради неспазена процедура, посочи в студиото на "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Дори да мине през обсъждане в НСТС клас "Прослужено време" няма да отпадне. Чакаме Комисията за защита от дискриминация, която беше сезирана, да излезе със своето становище", уточни тя.

По думите на Григорова в закона има текст, който ясно гласи, че различното заплащане при различен трудов опит и стаж не е дискриминация.

"Затова съм сигурна, че отговорът, който КЗД ще даде няма да удовлетвори работодателите, които настояват за отпадане на добавката", категорична бе Григорова.

В отговор на това обаче председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отсече, че промяната трябва да се случи, тъй като в никоя друга страна по света държавата не определя къде какъв клас да има.

"Клас "Прослужено време" несъмнено ще отпадне, въпреки че не бих могъл да се ангажирам със срокове. В целия Европейски съюз доплащанията за трудов стаж и придобит опит се определят в колективните трудови договори", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Предложението за премахване на допълнителното възнаграждение беше внесено от четирите работодателски организации, които още от миналата година настояват за изравняване на правата на служителите по трудово правоотношение с тези на държавните служители, при които няма такава добавка.

Още вижте в разговора в студиото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase