Снимка: Bulgaria ON AIR

Първата "червена лампа" е това, че за по-малко от година се сменят трима директори на Фонда за лечение на деца в чужбина. Втората, че тези трима директори отиват на прокурор. Не е ли съмнително и смущаващо как трима директори от една институция, която се занимава с лечението на най-тежко болните деца в държавата един след друг отиват в прокуратурата? Това попита бившият член на Обществения съвет на Фонда Надя Цекулова.

В студиото на "България сутрин" тя даде и своето предложение за решение на казуса: "Крайно време е Министерството на здравеопазването да проведе сериозен и аргументиран разговор за това какво върши тази институция, по какви правила го извършва. Моментът е подходящ, защото все още тече общественото обсъждане на проекта за промени в правилника на Фонда".

Още по темата

Вчера стана ясно, че досегашният директор д-р Тинка Троева е уволнена от поста си. В късния следобед в понеделник тя е била извикана в Министерството на здравеопазването, но е отказала да подпише заповедта. Мотивите за решението не са известни, а мястото й се заема от д-р Мариета Райкова.

"Нито един от тримата директори, стигнал до прокуратурата, все още не е осъден, ако има за какво. Като изходим от презумпцията за невинност - всеки един от тях е невинен. В момента има едни висящи обвинения, които или прокуратурата не може да потвърди, или това е механизъм, който се ползва, за да дойде следващият, за да се решат вътрешни конфликти", предполага специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова, също гост на Bulgaria ON AIR.

По думите й големият проблем във Фонда е първо, администрацията, която работи в него, външните експерти, които са на граждански договор и трябва да дават становища за лечението на децата, както и абсолютно отнетите функции на Обществения съвет чрез промяната в правилника, направена през месец август, отбеляза Петрова.

По време на разговора в студиото от Германия се включи и дядото на 10-годишния Байрям, който претърпя трансплантация във Федералната република - Байрям Назис Али. Детето бе одобрено за лечение зад граница в началото на годината, но държавата го спря.

Все пак Байрям получи своя втори шанс и в момента семейството провежда контролни прегледи в Германия.

Байрям Али изрази своята позиция по повод уволнението на д-р Тинка Троева, като заяви, че е шокиран.

"Защо трябваше да я уволняват без причина? Спасила е много деца. Докато тя беше на пост много нуждаещи се успяха да посетят болницата в Германия", сподели Али.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase