Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.

Коментари Напиши коментар

122

Анонимен

преди 2 месеца

За сведение: Съда в Страсбург стана почти като този в България- за нас българите. Много жалби не стигат до съд, казва се " допустимост" като има измислени техни правила. Когато ти отказват поради недопустимост в повечето случай не разбираш защо.

121

Анонимен

преди 2 месеца

Да вървят при краварите. Там всякакви ***, извратеняци и всякаква друга *** от света е на почит

120

До Бг (№115)

преди 2 месеца

Пропускаш нещо.
Тези отнемат нечий парцел, като си строят на него къща без да питат.
От къде накъде?
Преди време издебнаха момента, в който току що бяха си излезли наемателите на семейство пенсионери, които живеят в апартамент, а една малка къща даваха под наем.
Искаха да правят ремонт след наемателите, но докато се организират, се установи, че в къщата се е нанесла ромка с 4-5 деца и полицията не може да я накара да напусне.
С други думи, тя им взе хляба от устата - тези хора са с малки пенсии!