Сега на ход е МВР. Ако групата, отвлякла Адриан Златков, не бъде задържана навреме, тя ще си позволи да извърши ново отвличане. Това коментира в "България сутрин" журналистът Стефан Ташев.
 
Синът на Тони Златков вчера беше освободен от своите похитители срещу откуп, който размер все още не е ясен. Но този случай постави въпроса дали не се случва възраждане на бизнеса с отвличанията, тъй като медиите помнят последния такъв от преди няколко години с дъщерята на Евелин Банев - Брендо - Лара.

Още по темата

"Много е важно да се разбере дали това е същата група, която похити Лара Банева и дали говорим за събуждане на част от "Наглите" или друга такава, работила успоредно с тях", смята криминалният репортер Николай Христов, също гост на телевизията.

По думите му пред Bulgaria ON AIR е много важно МВР да разкрие престъпниците, в противен случай ще избухне истерия в определена заможна прослойка на обществото, която ще потърси лична охрана, с която да защити себе си и семейството си.

"Тези хора успяват да прикриват следите си и колкото повече се проточи това престъпление, толкова по-трудно виновниците ще бъдат разкрити", твърди Стефан Ташев.

"Отвличането на Адриан Златков е по модела на „Наглите”. Дори сумата на откупа, за който се говори, че е платен, варира около исканите от онази престъпна група", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред Нова тв. Той също смята, че ако похитителите на 25-годишния мъж не бъдат разкрити до един-два месеца, можем да очакваме още похищения.

Според него бандата си има цикъл, и когато прибере откуп от едно отвличане, започва да подготвя следващото. Той не изключва възможността да е сформирана и нова група за похищения, която "доста професионално свърши всичко до момента".

Правят се залагания кога ще е следващото отвличане, коментира пък бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов пред bTV.

"Бащата отказваше да работи с МВР откакто се разбра, че става дума за отвличане. В миналото преди да бъдат хванати "Наглите", при всяко даване на откуп МВР опитваше неуспешно да хване извършителите. Вероятно заради това бащата е искал сам да си уреди въпроса", смята Радулов.

Той посочи, че със сигурност похитителите са му казали да не контактува с МВР, а фактът, че са използвали есемеси значи, че е по-трудно да се проследи комуникацията.

Д-р Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП, заяви, че голяма част от Наглите не получиха възмездие за отвличанията и би могло техни връзки да участват сега.

Експертите се съгласиха, че по подобни престъпления трябва да се работи по горещи следи. Според Радулов ако Адриан не е бил върнат, то едва ли щеше да бъде намерен въобще, все пак минаха 13 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase