Снимка: архив, БулФото

Близо 140 млн. лева са нужни годишно, за да бъдат увеличени заплатите в МВР с 15%. Полицейски синдикати и МВР спориха за размера на заплатите във ведомството, предаде БТА.

Още по темата
Синдикатите предлагат минималната заплата в МВР да бъде обвързана с минималната или средната за страната.

Ресорният зам.-министър Стефан Балабанов обясни, че към днешната среща няма как да бъде постигнат категоричен отговор, тъй като за промените в закона има конкректен ред, по който трябва да се премине.

Част от синдикатите искат увеличение на заплатите със задна дата - от 1 февруари. От МВР обясниха, че това не може да стане по сега действащия закон. При исканите 15% ще са нужни над 11 млн= лева. Така за една година тряба да се намерят близо 140 млн. лева.

От синдикат "Огнеборeц" искат нов закон за МВР и изцяло нов закон за пожарната.

Националният синдикат на гражданската администрация в МВР настоява за промяна на статута на държавните служители, за промяна на начина, по който се изчислява работното им време и за допълнителни пари за работа с класифицирана информация.

Освен това от НСГА настояват на работещите държавни служители при извънредност да се плаща пълната изработена сума. Такъв е случаят с последните избори. От МВР обясниха, че такава промяна може да стане само с корекция на Кодекса на труда.

След срещата със синдикатите Балабанов обясни, че е съгласен с исканията на синдикатите за заплати, но всичко е въпрос на бюджет. А Валентин Попов, председател на СФСМВР, обясни, че протестите на полицаите в страната продължават.

Следващият ще е в София, в четвъртък, когато е празникът на пожарникарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase