Снимка: flickr

Инцидентите с малолетни деца в Стрелча и Виноградец крият в себе си два проблема - единият е в държавната регулация, а вторият е в медийното съдържание. Това заяви в "България сутрин" психиатърът акад. Дроздстой Стоянов.

Още по темата

Гостът на телевизията смята, че не съществува политическа воля за въвеждане на работеща програма, която да предотврати всяка форма на противообществени прояви, особено сред младите хора, а от друга - определени механизми в публичното пространство продължават да насърчават формите на антисоциално поведение.

"Коментарите за подобни случаи или трябва да бъдат сведени до минимум, или да не се съобщават изобщо, когато тяхното съдържание не носи информационна стойност за обществото", смята акад. Стоянов.

Според госта на Bulgaria ON AIR важното е инцидентът да бъде оповестен, ако това ще доведе до хората, които създават нормативната уредба за детско-юношеското психично здраве, да бъдат привлечени под отговорност.

Той обясни, че рисковете при децата на възраст между 11-12 години се състоят в това, че те нямат оформена морална и социална представа за правилата, които регулират нашето поведение и имат незряла емоционалност, за което, явно обществото и имащите власт трябва да предприемат мерки.

Акад. Стоянов е на мнение, че самоубийството в Стрелча не може да бъде разглеждано като такова, а по-скоро като действие, вдъхновено от заобикалящата го среда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase