Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед
"Честит празник на Съединението и на тържеството на българската воля и дух!". С тези думи министър-председателят Бойко Борисов честити Съединението на България. Той написа поздравителен статус в страницата си в социалната мрежа Facebook.
Още по темата
"Събития като днешното са най-яркото доказателство, че няма сила, която да спре българския народ, когато защитава национална кауза!", завърши премиерът.

Шефът на парламента Димитър Главчев участва в церемонията пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг в София.

Той заяви, че дейците на Съединението ни са ярък пример за беззаветна служба на националния идеал, за това как трябва да се работи за общото дело
 
"На днешния исторически ден не можем да не си дадем сметка, че един народ върви напред, когато е обединен около общо споделени цели, когато ясно съзнава своите справедливи искания и интереси и когато неговите избраници и предводители са достойни за народното доверие и подкрепа", отбеляза Димитър Главчев в приветствието си по повод годишнината.
 
"Затова днес дългът ни е общ – и пред паметта на апостолите на българската свобода и съединение, и пред днешния и утрешния ден на страната ни, добави още председателят на парламента. Да бъдем техни достойни следовници и продължители и в съвременния свят на нови предизвикателства и перспективи", призова той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също поздрави българите за празника.

"Съединението на Княжество България с Източна Румелия е съвършеният пример за смелост и достойнство. Смелостта да отхвърлиш чуждата намеса и достойнството да защитиш правата си. "Нито оръжията, нито дипломацията на по-големите имат силата да спрат обединението, което е поискано със сърцата и умовете на всички българи. Честит празник! Нека се гордеем и помним!", отбеляза тя.

С пищна заря и зрелищна възстановка във вторник в Съединение тържествено започнаха честванията по случай обединението на България.

По случай празника, в град Съединение стартира традиционният мемориален маратон. Той се провежда за 42-ри път.

Участниците ще изминат 22 километра - от едноименния площад в града, до площада със същото име, само че в Пловдив.

Така те ще пресъздадат похода на 400 жители на града, които на 5-и септември поемат към Пловдив, за да участват в Съединението на България.

За първа година старт на маратона ще дадат черешови топчета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase