Снимка: Reuters, архив

В идеалния център на София се краде повече ток, отколкото в ромските гета. Причината е, че собственици на заведения, хотели и хора с други бизнеси в центъра се включват незаконно в мрежата и нанасят по-големи загуби на енергото от ромите в крайните квартали.

Това сочат данните на ЧЕЗ, която доставя ток на абонатите в Западна България.

13% от установените кражби на ток са от бизнес клиенти. Това са ресторанти, хотели, фирми и малки предприятия. Реално откраднатото от тях количество ток обаче може да е много по-голямо, защото енергото може да начисли енергия само за три месеца назад, а крадецът да е точил ток от мрежата, без да минава през електромер, и се отчита много по-дълго.

От началото на годината до края на юли 2017-а са били дотаксувани 22 500 мегаватчаса, установени като откраднати от абонати, съобщиха от ЧЕЗ пред "Монитор". За същия период на миналата година количеството е било 21 400 мегаватчаса.

За първите 7 месеца са извършени 55 257 проверки за кражби на ток и са установени 4381 нарушения. За януари-юли 2016 г. при 34 000 проверки са хванати 3763 кражби на ток. С 14% са се увеличили установените кражби на електроенергия през първото полугодие на тази в сравнение с миналата година.

Според данните на енергото 17% от хванатите да манипулират електромерите са рецидивисти, което означава, че всеки пети крадец е залавян за втори или трети път да точи незаконно енергия от мрежата, съобщиха от "ЧЕЗ Разпределение България". Най-много крадат ток в областите Враца и Ловеч. Те са изпреварили шампиона от 2016 г област Плевен.

В някои жилищни сгради е възможно недобросъвестен потребител да се върже незаконно преди електромера на свой съсед и да товари неговата сметка за ток. Обикновено се избират възрастни или млади хора, които няма да обърнат внимание на скачането на сметката.

От ЧЕЗ обаче уточниха, че в трафопостовете на дружеството има 17 000 балансови електромера, с които се засича къде има посегателства върху мрежата. По тях се отчита подадената към абонатите електроенергия и след това се сравнява с отчетената по уредите на клиентите. При голяма разлика се правият проверки и нарушителите се залавят.

Дори и след увеличението на цената за технологичен разход, по която се дотаксува електроенергия на нарушителите, тя все още не е по-висока от цената, която заплащат коректните потребители. Същевременно срокът на санкцията е без промяна и тя е дотаксуване на електроенергия за 3 месеца назад, независимо че кражбата може да е продължавала много по-дълго. Затова от енергото настояват санкциите срещу крадците на електроенергия да бъдат завишени. 

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 1 година

Ами енергото да не се прави на хитро като плаща консултантски на близки до шефовете фирми за безумни идеи водещи до намаляването на персонала, а да си прави отчетите ежемесечно.

53

БПФ

преди 1 година

И как точно 13% бизнес крадци крадат повече от 87% ромови крадци? А ЧЕЗ колко проверки прави на терен, в гетата, дето и полиция не смее да влезе? Как по презумпция решават, че ресторантьор, дето е наел въпросното помещение преди пет години е крал ток по-дълго от т.нар. "ром", дето живее в незаконен катyн от 25 години?
И как точно НЕЗАКОННИ катуни може въобще да ползват ЗАКОННО ток? Защо ни лъжете и ни продавате краставици, само и само да изкарате ромовете за пореден път невинни и набедени?

52

Анонимен

преди 1 година

А от ВИК вдигат цената на водата, за да си пълнят боровците басейните. ДГДХ матряла.