Снимка: Dnes.bg

След избухването на скандала "празен стол" през последните дни летовници се оплакаха в социалните мрежи и от други странни такси в заведения по морето.

Във Facebook потребителка разказва, че тя и компанията й били изненадани с нерегламентирана и нефигурираща никъде в менюто такса "празна чиния", която персоналът на заведение в Созопол си удържал от празнуваща компания, пише "Монитор".

11 възрастни и 3 деца празнували рожден ден в заведението и направили сметка за над 400 лв. Когато дошло време да плащат обаче, сервитьорката ги поляла с леден душ, като им казала, че дължат и по 2 лв. на човек заради използваните за поставяне на парчетата торта чинии. Така за секунди заведението спечелило 28 лв. ей така, от въздуха.

Още по темата

Друг потребител на Facebook с име Иван Маринов пък разказва случай отново от морето, но от Варна, където в заведение в центъра на града празнували сватба. Управителят на заведението предварително ги успокоил, че няма проблем и че могат да си внесат отвън виното и ракията, след като яденето и другите питиета ще се поръчат и купят от заведението.

В разгара на веселието, когато сватбарите решили да отворят бутилките с вино и помолили за тирбушон, барманът с щастлива усмивка им заявил, че ще трябва да платят 8 лв., за да получат пособието за отваряне на бутилките. На възмутения опит на свекъра да обясни, че имат разрешението на управителя да си внесат виното и ракията отвън, барманът арогантно отговорил: „Да, разрешихме ви да си ги внесете и вие го направихте. Но за да имаме и ние някакъв кяр все пак, управителят каза да ви начислим такса за тирбушоните. Хайде сега не се стискайте, че да не вземем да ви сложим такси и за чашите, които ще ползвате за виното.”

Оказва се, че в България има и други подобни случаи. В постовете под разказите за таксите "празна чиния" и "тирбушона" възмутени споделяха как са били принудени да плащат и за други внесени отвън храни и напитки в заведения.

Не всички хора обаче реагираха по подобен гневен начин. Някои заявяваха, че е напълно нормално, след като се опиташ да „прекараш” заведението, като му ползваш интериора и посудата, а си внасяш евтино или домашно пиене отвън, персоналът на свой ред да се опита да те „прекара”.

Хора, прекарали повече време зад граница пък обясняваха, че в повечето заведения в Европа това си е напълно нормална практика и дори имало име „corkage”, или казано по нашенски такса „сервиз”, за ползване именно посудата на заведението. Единствената разлика била, че в Европа, когато клиентите искали информация дали могат да си внесат отвън храна и питиета, персоналът ги уведомявал предварително за тази такса, а не ги поставял пред свършен факт в края с поднасянето на сметката.
 

Коментари Напиши коментар

136

още

преди 3 месеца

такса клечка за зъби ,такса салфетка, такса солница, такса оцетник, такса покривка за маса, такса нож и вилица, такса не си измил ръцете, такса измил си ръцете

135

Гери

преди 3 месеца

Според мен тези измислени такси са обида за клиента! Достатъчна е надценката на предлаганото меню, която те си определят. Трябва да се споделя за случаи с измислени такси и просто ще фалират от липса на клиенти!

134

12

преди 3 месеца

Тези кръчмари се превърнаха в бейове. Не плащат данъци, музика до дупка, пушене (защото без пушене във вертепите им щели да фалират). Крайно време е някой да им наложи ред.